пʼятницю, 18 грудня 2020 р.

Ніч Святого Миколая - дивна і чарівна!

 

         Зимовий період – найулюбленіший час більшості дітей! Бо саме взимку – найбільше свят і омріяних подарунків – іграшок та солодощів! Попереду стільки всього неймовірного! А починаються зимові свята з Дня святого Миколая, який, згідно з повір'ям, у ніч на 19 грудня кладе під подушку солодощі та подарунки слухняним дітям.

       Святий Миколай  існував насправді. Він народився у 280 році у родині багатих греків-християн, які мешкали у місті Патарі (територія сучасної Туреччини). Хлопець зростав у добрі та любові, але його надзвичайно засмучувала навколишня бідність і убогість мешканців міста, тому він із дитинства і протягом життя потайки допомагав бідним родинам та дітям-сиротам.

       Коли його батьки померли, Миколай отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах. Він розпродав усі статки та роздав гроші бідним. Покинувши світське життя, Миколай вирушив прочанином у Палестину, а коли повернувся, став священиком, а згодом – і єпископом у місті Міри. Під час гонінь християнської віри його кинули до в'язниці, потім звільнили. А на схилі років отець Миколай став ченцем.

       Ще за життя люди вважали отця Миколая святим. Бо він не раз за допомогою щирої молитви творив справжнє диво: вгамував бурю на морі, завдяки чому було врятовано чимало рибалок, а також корабель із прочанами; він зцілював калік і недужих, неодноразово рятував приречених до страти. Але найбільшою його заслугою було те, що він безмірно любив усіх людей і цінував кожного.

       Тому після смерті, за доброчинность, вірность та щирість у служінні Богу ділами та вчинками на землі, отця Миколая було канонізовано. А на честь того, що він за життя потайки допомагав іншим, збереглася традиція робити в цей день подарунки.

       В Україні день  Святого Миколая став виключно дитячим святом,  напередодні свята діти старанно готувалися, вчили пісеньки та віршики, проводили конкурси та змагання. З кожним роком це свято набуває поширення в Україні, а свято Миколая є не менш очікуваним для дітей, ніж Новий рік.

        Тож вітаємо всіх користувачів бібліотеки зі святом, і нехай Святий Миколай принесе подарунки слухняним діткам, а нашій Україні мир і спокій!

Немає коментарів:

Дописати коментар