вівторок, 2 лютого 2021 р.

Підмогильний - письменник - гуманіст, інтелектуал.


        Народився Валер’ян Підмогильний 2 лютого 1901 року.   Перекладач, один з найвидатніших прозаїків українського "розстріляного відродження", автор роману "Місто" (1928).

        Друкуватися почав ще в шкільні роки під псевдонімом Лорд Лістер.     Юний автор намагався осмислити проблему морального становлення молоді, психологічно тонко відтворити почуття й переживання своїх ровесників. Тема "людина і революція" – одна з головних у творчості Підмогильного, аналізує проблеми сенсу людського буття, особистої відповідальності та обов'язку, конфлікт між розумом і серцем, тілом і душею, раціональним та ірраціональним, добрим і лихим началами в людині тощо. Валер’ян  Підмогильний  проявив себе не тільки як письменник, а і як філософ, котрий надзвичайно близько підійшов до ідей екзистенціалізму, які розроблялися в європейській  філософії і літературі.

        8 грудня 1934 Підмогильного заарештовано за приналежність до "групи письменників-націоналістів з терористичними настроями у ставленні до вождів партії". Ув'язнення відбував у Соловецькому таборі. Страчений 1937 в урочищі Сандормох.

       Йому було лише 33 роки, коли  його вилучають із літературного процесу, але за своє недовге життя він зробив досить багато й на такому високому рівні. Обов’язок наш сьогодні повернути до життя його твори, виважене слово. Він заслуговує на нашу вдячну пам'ять.

      14 грудня 1956 за відсутністю складу злочину Валерян Підмогильний був реабілітований .


Немає коментарів:

Дописати коментар