середу, 23 серпня 2023 р.

Наш стяг – пшениця у степах під голубим склепінням неба

 

23 серпня в Україні щорічно відзначають День Державного Прапора.

В бібліотеці для користувачів проведена інформаційна година.

Синьо-жовтий прапор України

Це безхмарне небо, синє-синє,

А під небом золотіє нива

І народ – і вільний і щасливий.

Так, саме вільний. Поряд стоять ці два свята зі свят 23 і 24 серпня - День Державного Прапора і День Незалежності України.

Держа́вний  Пра́пор  Украї́ни — стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини.

Жовто-сині кольори використовувалися на гербі Руського королівства 14 століття. Вони також вживалися на гербах руських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя і раннього нового часу.

 У 18 столітті козацькі прапори Війська Запорозького часто вироблялися з синього полотнища із лицарем у золотих чи червлених шатах, із золотим орнаментом та арматурою.

1848 року українці Галичини використовували синьо-жовтий стяг в якості національного прапору.

В 1917–1921 роках, під час української революції, цей стяг був державним прапором Української Народної Республіки й Української Держави.

Впродовж 20 століття жовто-блакитний прапор слугував символом українського національного опору проти комуністично-радянської та нацистської окупацій.

1991 року, після розвалу СРСР, цей прапор де-факто використовувався в якості державного стягу незалежної України.

18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим статус офіційного прапора країни.



Немає коментарів:

Дописати коментар