четвер, 27 січня 2022 р.

Державний Прапор України.

 


28 січня 2022 року  - 30 років Державниму Прапору України.

Історія нашого стягусправді багата і цікававідображає всю історію української державності.

Перші згадки об'єднання синього і жовтого кольору на офіційній символіці датовані 1256 роком – це був герб Львова із зображенням жовтого лева на блакитному тлі, який місту подарував князь Данило Галицький. Також золотий і синій кольори використовували на гербі Галицько-Волинського князівства.

Офіційно синьо-жовту атрибутику почали використовувати у 1848 році, від початку українського національного відродження в Галичині та Буковині. Головна Руська рада оголосила своїм гербом лева на блакитному тлі й синьо-жовтий прапор. Цей самий прапор, тільки з жовтою смугою вгорі, був державним стягом УНР.

Під синьо-жовтим відбулися три проголошення Української державності: 1917, 1941 та 1990 року.

За однією версією, синій на прапорі символізує небо, а жовтий – колосся пшениці. За іншою, це символи двох головних стихій природи: води та вогню. З релігійного погляду, жовтий уособлює Творця, а блакитний – усе земне.

Вперше після Лютневої революції 1917 року синьо-жовті прапори з'явилися в Києві, Одесі та Харкові. 17 березня того ж року було проголошено про організацію Центральної ради. Відтоді у Києві публічно та на офіційному рівні з'являються символи української державності.

Після розпаду СРСР 18 вересня 1991 року президія Верховної ради затвердила за синьо-жовтим поєднанням кольорів статус офіційного прапора країни.

28 січня 1992 року Верховною Радою України затверджений Державний Прапор України.


Немає коментарів:

Дописати коментар