четвер, 9 березня 2023 р.

Шевченкові слова добра й любові, як слово батьківське в душі ми бережемо.

 

        

    

    9 березня 2023 року український народ відзначає 209 років від Дня народження Т.Г. Шевченка. Його  імя, святе для кожного українця. Ця людина залишила нам свої неоціненні духовні надбання твори і світлу пам'ять про себе. Він пробуджував любов до своєї Батьківщини, кликав сильних на подвиги, вселяв у слабких надію і віру. Т.Шевченко був не тільки філософом, фольклористом, поетом, політиком, істориком, письменником, етнографом, а також був великим художником.

    Шевченко прожив коротке і вкрай важке життя. Із своїх 47-и років він 24 роки був кріпаком, 17 років невольником у засланнях, під наглядом жандармів і тільки 10 років вільною людиною. І в цих несприятливих умовах Тарас створив свій безсмертний «Кобзар», написав декілька томів прозових і драматичних творів, став Академіком Академії мистецтв. Колись кобзарями називали мудрих дідусів, що ходили від села до села і, граючи на кобзі, розповідали людям про долю України. «Кобзар» так Шевченко назвав свою першу книжечку віршів. Писав Тарас Григорович про бідних людей, над якими були владні жорстокі пани. Люди, хоч і знедолені, були працьовиті, хоробрі, справедливі і могли б жити щасливо, в достатку. Тож поет і закликав їх на боротьбу за волю.

    Вся Шевченкова поезія пронизана, як наша блакитна атмосфера сонцем, почуттям державності, болем і тривогою за майбутнє України саме через бездержавність її…. Шевченко ставить Україну, її незалежність, вище над усе. Тож вчімося у нього любові до України!

    Минають віки, стираються написи на камені, тліють книги, руйнуються будівлі, але слово Шевченкаживе і вічне. Вивчаймо його, думаймо над його істиною, виконуймо його заповіти, які посилав він синам свого народу.


 






«Шевченкові слова добра й любові, як слово батьківське в душі ми бережемо», під такою назвою  в бібліотеці пройшла літературно музична імпреза для широкого кола читачівНа заході зібралися справжні поціновувачі творчості великого КобзаряЗахід пройшов у цікавій дружнійатмосферів активному спілкуванні
що надало йому яскравогонеповторного забарвлення.

Немає коментарів:

Дописати коментар