вівторок, 28 липня 2020 р.

Хрещення Київської Руси - України.


       Православні віряни 28 липня відзначають День хрещення Київської Русі - України і водночас вшановують пам’ять рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Русі.
     У цьому році в Україні відзначають 1032-ту річницю Хрещення Київської Русі.
      В Україні свято офіційно називається День Хрещення Київської Русі – України. Це державне свято, яке було засновано 25 липня 2008 року указом третього президента України Віктора Ющенка. Відзначається щорічно 28 липня.
Дату обрано не випадково. За переказами, саме в цей день у 988 році князь Володимир прийняв нову віру і повернувся до Києва, щоб охрестити народ Русі.
Серед усіх реформ Руської держави, здійснених князем Володимиром найважливішою була релігійна.
      Князь Володимир поставив перед собою мету об’єднати землі, централізувати владу, і для того необхідна була зміна світогляду. Так як язичництво з його ідолами і жертвопринесеннями не зовсім підходило державним планам князя. Згідно з «Повістю минулних літ» ще до хрещення Володимир пройшов «випробування вірою».
       За літописами, ми знаємо, що християнство на українські землі прийшло раніше: у 882 році князь Аскольд намагався запровадити цю віру, а пізніше у 955 році бабуся Володимира княгиня Ольга проповідувала християнство.
      Сам Володимир хрестився в Херсонесі, там він збудував церкву святого Василя – саме таке ім'я Володимиру дали при хрещенні. Повернувшись до Києва, князь також охрестив своїх синів і підданих, а потім знищив усі язичницькі ідоли та вівтарі.
     


В бібліотеці підготовлений перегляд для користувачів. Тут можна ознайомитися з історією Хрещення Київської Русі, життєвим шляхом Володимира Великого, його діяльністю.

Запрошуємо всіх бажаючих до бібліотеки, адже знати історію своєї держави це завжди цікаво.

Немає коментарів:

Дописати коментар