середу, 8 квітня 2020 р.

12 квітня - Міжнародний день польоту людини в космос!





Щорічно 12 квітня відзначається Міжнародний день авіації та космонавтики. Саме цього дня 1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін вперше в світі здійснив орбітальний обліт планети Земля.У серпні 1960 року радянський космічний корабель з собаками Білкою і Стрілкою на борту здійснив добовий політ і повернувся на Землю. А вже 12 квітня 1961 року старший лейтенант Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток-1" стартував з космодрому "Байконур" і став першою людиною, яка полетіла у космос. Старт корабля пройшов успішно, і після відділення останньої ступені ракети-носія здійснив вільний політ навколо планети Земля.

З 2011 року свято має ще одну назву - Міжнародний день польоту людини в космос. Відповідне рішення було прийнято на 65-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, яка була присвячена 50-й річниці першого польоту людини в космос. Співавторами резолюції стали понад 60 держав.





Першим космонавтом незалежної України був Леонід Каденюк, який пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як фахівець з корисного навантаження. 


У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському МТКК "Колумбія" місії STS-87.    

Неймовірні факти про космос
У космосі панує тиша, адже там немає середовища для поширення звуку. Тим, хто любить помовчати, космос напевно припав би до душі.

Багато хто вважає, що космос – це повний вакуум. Але на 88 галонів космічної матерії доводиться принаймні 1 атом, а от у вакуумі немає атомів чи молекул.

Чорна діра – найяскравіший об'єкт у всьому Всесвіті. Всередині неї сила гравітації настільки велика, що з неї неможливо вирватися навіть світлу. Було б логічно, якби ми взагалі не бачили чорну діру на небі, однак під час обертання діри, крім космічних тіл, поглинають ще й газові хмари, які і починають світитися.

Світло Сонця, яке ми бачимо щодня, має вік близько 30 тисяч років. Саме тоді утворилася енергія, яку ми отримуємо від цього небесного світила, адже фотони долають шлях з ядра Сонця на поверхню рівно за 30 тисяч років. А ось після "визволення" їм треба лише 8 хвилин, що б дістатися до Землі.

Коли ми дивимося на найдальші з видимих зірок, ми бачимо їх такими, якими вони були 14 мільярдів років тому. Світло від них летить крізь простір зі швидкістю 300 000 км / секунду і добирається до нас через багато мільярдів років.
Пропонуємо більше дізнатися про космос та космічні польоти, космонавтів з книг.





Немає коментарів:

Дописати коментар