вівторок, 21 квітня 2020 р.

Міжнародний день Матері - Землі!





        Щороку 22 квітня відзначається не просто велике, а воістину глобальне свято — Міжнародний день Матері-Землі.
        Свято було засновано на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у 2009 році і відзначається, починаючи з 2010 року, 22 квітня.
        Підраховано, що планеті Земля приблизно 4,5 мільярда років. Якщо ви захочете обійти навколо Землі, крокуючи по екватору, то доведеться пройти шлях довжиною майже в 40010 кілометрів. Відстань від поверхні до центру  6378 кілометрів. Причому, дійсно тверді породи (літосфера) формують шар всього близько 70 кілометрів, а, просуваючись далі вглиб, ми спостерігаємо напіврідкі і рідкі стану.
          Долина Смерті в Каліфорнії і місце в Лівії, зване Ель Азізія, утримують рекорди найгарячіших місць на Землі. Рекорд Ель Азізії — 57,8 градусів за Цельсієм (13 вересня 1922 роки), рекорд Долини Смерті — 55,8 градусів за Цельсієм (10 липня 1913 року).
А найхолоднішим місцем на Землі визнана Антарктика — 21 липень 1983 року дослідницької станції «Схід» в Антарктиці було зареєстровано -89 градусів за Цельсієм.
         Наша Земля неймовірно багата мінералами — вчені класифікували вже близько 4000 видів мінералів, приблизно 200 з них мають практичне значення. Щорічно відкриваються 50-100 видів мінералів.
          У Землі один природний супутник — видима неозброєним оком Місяць.
День Матері-Землі 22 квітня, як і День Землі, що проводиться в День весняного рівнодення, дає можливість кожному жителю в усіх населених куточках планети висловити подяку нашому великому спільного дому.
         Щорічно вчені країн світу збираються в цей день за круглим столом для обговорення глобальних екологічних проблем. У різних країнах організовуються найрізноманітніші заходи і акції, присвячені певній темі. Це конференції, виставки, закриття автомобільного руху на жвавих вулицях великих міст, прибирання території і посадка дерев.
         Бобрівницька бібліотека вітає з цим значушим для людства святом і пропонує бідльше дізнаватися про нашу планету зі сторінок книг, періодичних видань та довідкової літератури.

Любіть нашу Землю, не забруднюйте її, а бережіть!

Немає коментарів:

Дописати коментар