пʼятницю, 15 травня 2020 р.

Європа - наш спільний дім!

               День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.
               Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер. У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучилися держави - кандидати на вступ до ЄС. У цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу.                                                                                Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи.  Щорічне  відзначення  Дня Європи в Україні започатковано Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339, яким встановлено третю суботу травня датою святкування в Україні Дня Європи.
Відзначення Дня Європи в Україні − це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.
          Любов до Вітчизни не примушує заплющувати очі на досягнення іноземців. Навпаки,чим більше ми любимо Вітчизну, тим більше намагаємося збагатити свою країну скарбами, здобутими не з її надр. Щоб рухатись у перед потрібно не лише любити Батьківщину, а й знати та поважати своїх сусідів. Ми живемо в унісон з Європою, мислимо по- європейські, у нас спільні ідеали.            Зв'язки між Україною та Європейським Союзом виміряються століттями. І ЄС і Україна прагнуть розвитку, тісного та взаємовигідного партнерства, яке лягає в основу майбутнього нової Європи, це результат багаторічної інтеграційної  діяльності.       До Європейського Союзу входить 27 могутніх країн. Символом досконалості, повноти і єдності є прапор Європи. На прапорі зображено 12 золотих зірок, які символізують солідарність і гармонію між народами.
          Україна як молода суверенна держава прагне творчо переосмислити світовий досвід і як член Ради Європи долучитися до нього в інтелектуальному й організаційному планах. Попереду чекає велика робота. Яка вимагає від нас об’єднання зусиль, політичної волі та високого професіоналізму і відповідальності. Тому цього дня давайте побажаємо собі терпіння та рішучості у справі, становлення України в якості дійсно європейської держави.
            Давайте ми з вами своїми вчинками, як майбутнє покоління, будемо дотримуватися всіх цих понять, доводячи, що ми є європейці і Україна – Європейська держава.
 Тож дозвольте привітати усіх українців з Днем Європи, побажати  чистого неба над головою, спокійного й радісного життя. Добра, миру, злагоди !

 Живімо з Європою!

Немає коментарів:

Дописати коментар