неділю, 10 травня 2020 р.

Найсвятіше в світі слово - МАМА!

         

  





         Мама… Це перше слово, яке ми вимовили. Мама – це те слово, яке ми найчастіше промовляємо у хвилини страждання та горя. Матерів – мільйони. І кожна несе в серці свою любов. Вони прекрасні, коли підносять до грудей дитину. Але кожен скаже: "Найкраща мама – моя мама, бо безмежна її ніжність, найтепліші її руки, хто б вона не була, де б не жила…"
         Саме на весну припадає це свято, бо весною все прокидається до життя: і вербові котики ніжно лоскочуть нам руки, і березовий сік солодить губи, і дзвінкі струмки, заморожені зимою, весело біжать до річки.
          Свято Матері не нове, ми його відроджуємо в новій незалежній Україні.
Так, ще на початку минулого століття травень називали місяцем Матері Божої. Першого тижня і дорослі і діти несли до церкви квіти, співали пісні, в яких славили жінку, яка привела на світ Сина Божого.
        А в другу неділю в церквах відбувались богослужіння на честь усіх матерів. І тоді діти вітали своїх матерів, вітали піснями, віршами, квітами.
       Це свято прийшло до нас зі США. У 1914 р. конгрес США прийняв постанову про введення нового державного свята – День Матері. А спричинилося це зусиллям молодої американки Анни Джарвіс. Вона втратила матір. Смерть була раптовою і передчасною. Анна боляче переживала втрату і звернулась з листом до президента США, у якому запропонувала раз у рік, а саме напровесні, другої неділі травня, віддавати честь і шану усім матерям за їх працю і доброту. У 1928 р. це свято влаштував Союз  Українок Канади, а наступного 1929 р. це свято відзначалося у Львові. Відтоді День Матері стали святкувати на всій Землі, а з 1990 р. воно знов повернулось на Україну.
            Мама – це символ любові і ласки, ніжності і найвірнішого кохання. І тому не дивно, що найтепліші і найщиріші слова присвячують письменники і поети матерям, образу матері як вічному уособленню  безкорисливої любові і відданності. Важко назвати поета, який би  у своїй  творчості не звертався до образу матері. Тож радимо всім  користувачам бібліотеки перечитати вірші присвячені мамам.
          І саме у цей день звернімося зі щирими вітаннями до своїх матерів, не будьте байдужими до них, не скупіться на слова подяки за недоспані ночі, за турботу, за ніжну материнську ласку.

         Нехай звучать найкращі побажання нашим матерям. Вшануймо матір – берегиню роду і народу нашого українського. З Днем Матері!

Немає коментарів:

Дописати коментар