пʼятницю, 29 травня 2020 р.

Куріння чи здоров'я - вибирайте самі!

Інформаційна сторінка для юнацтва та учнів 7 – 9 класів.
      31 травня - Всесвітній день без тютюну.
                 Куріння справедливо називають епідемією людства, яка не припиняється. До середини минулого століття тютюн вживали переважно чоловіки. У наступні десятиліття до цього захоплення чоловіків почали приєднуватися жінки, молоді люди, підлітки і навіть діти.
              Дослідження в багатьох країнах засвідчили, що куріння значно помолодшало і темп росту вживання тютюну дівчатами відбувається швидше, ніж в юнаків. Тільки 7% курців можуть обійтися без цигарки. Для решти цигарка – насущна проблема, і якщо позбавити їх цього задоволення, то у них змінюється навіть психіка: вони стають агресивними, роздратованими, нервовими.
               Головним діючим складником тютюну є нікотин. Цей алкалоїд уперше в чистому вигляді виділили німецькі вчені 1828 року. В хімічному чистому вигляді нікотин виглядає як прозора, масляна речовина з пекучим присмаком. Саме такий смак відчуває курець, коли докурює недопалок де осідає нікотин. У фільтрі цигарки нагромаджується така кількість нікотину, якої досить, щоб убити мишу. Нікотин – надзвичайно сильна отрута, він діє на нервову, серцево-судинну та дихальну системи, систему травлення.
         З’явився новий термін – „ хвороби курців ”. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно на планеті гине 2,5 млн. осіб.
        Медичні дослідження засвідчили, що із 205 людей, померли від інфаркту у віці 44 роки, тільки 2 не курили. Ще куріння призводить до такої страшної хвороби, як гангрена ніг, коли вражаються кровоносні судини. Особливо шкоди завдає нікотин жіночому організмові. Жінки курці рано старіють, у них втрачається колір обличчя, грубішає голос.
           Слід зауважити що курці соціально небезпечні для оточуючих. Мало того, що вони втягують згубне заняття оточуючих, залучають до куріння своїх друзів, створюють загрозу пожежі вони ще й отруюють усе живе навкруг. Людина, яка довгий час знаходилася у прокуреному приміщені, скаржиться на головний біль, часте серцебиття, погіршення загального стану.
         Підліток 11-15 років, який щоденно вдихає дим батька курця, „ випалює ” 80 цигарок за рік, маленька дитина – цигарку на 3 дні.
В усіх країнах світу вживають заходів для боротьби з курінням.

           Дорогі дівчатка та хлопчики! Мені дуже хочеться, щоб ви були щасливі. Цим бажанням зумовлена і сьогоднішня інформація , мета якої застерегти вас від гірких помилок. Їх часто допускають і не лише в юності. Але є ж помилки, які хоч і не легко , все ж можна виправити. І є помилки фатальні, невиправні, які можуть покалічити долю , позбавити людського щастя. Тому я вас закликаю цінувати й берегти себе. Глибоко задумайтесь над усім, що ви зараз прочитали. Будьте здоровими, розумними, красивими. Хай вами пишаються ваші батьки і вчителі, захоплюється друзі, хай усі поважають вас за розум, культуру, гідність, чесність.

Немає коментарів:

Дописати коментар